Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

ZINC


Inname van medicatie door kwetsbare ouderen beter reguleren

Opvolging van inname van medicatie door kwetsbare ouderen en mensen met verstandelijke beperking

 

Het project ZIN-check wil verwanten en zorgprofessionals beter in staat stellen om de inname van medicatie door kwetsbare ouderen en mensen met een verstandelijke beperking te reguleren. De kracht van het project zit in de mogelijkheden van het ZIN-check platform waarmee apparatuur, zoals personenalarmering, kan worden aangestuurd om gesproken reminders te versturen en de eindgebruiker om bevestiging te vragen.

Verkeerd medicijngebruik kost jaarlijks tussen de 17.000 en 20.000 levens alleen al in Nederland. Daarnaast worden jaarlijks ongeveer 41.000 mensen met spoed opgenomen in het ziekenhuis door verkeerd medicijngebruik. Onderzoek wijst uit dat medicatietrouw afneemt als het aantal innamemomenten stijgt:

  • 4 innamemomenten/dag : 51% medicatietrouw
  • 3 innamemomenten/dag : 65% medicatietrouw
  • 2 innamemomenten/dag : 69% medicatietrouw
  • 1 innamemoment/dag     : 72% medicatietrouw

Het Institute for Healthcare Informatics, IMS, doet onderzoek naar verkeerd medicijngebruik in 186 landen. Dit gerenommeerde instituut, onder andere gevestigd in Zaventem en Capelle a/d IJssel, stelt dat er wereldwijd 269 miljard dollar kan worden bespaard door de medicatietrouw en innamestiptheid te verbeteren. Nieuwe ontwikkelingen en e-health applicaties zoals ZIN-check dragen wezenlijk bij aan een kostenbesparing en meer gemoedsrust van het netwerk van een patiënt. De (juiste) inzet van automatische medicijndispensers, waarvoor geen internetkennis nodig is van de patiënt, vraagt vaak een complexe organisatie en voorbereiding waarbij veel disciplines uit het zorgproces betrokken zijn. De kosten die hieraan verbonden zijn - en dus ook de drempel om ermee te starten – zijn erg hoog. Daarom is het gebruik ervan ook nog relatief laag.

Daar willen Zinnovators BV met ZIN-check verandering in brengen door bestaande apparatuur te gebruiken waarmee gebruikers al bekend zijn en die zij ook al bij zich dragen: de mobiele personenalarmering. 

Er worden twee proeftuinen ingericht om de uitvoering van het project te ondersteunen: 

  • LiCalab: doelgroep 'kwetsbare ouderen' die al personenalarmering gebruiken, in samenwerking met het Wit-Gele Kruis Antwerpen. 
  • CIC West Brabant, Nederland/West Brabant:  doelgroep 'mensen met een verstandelijke beperking', in samenwerking met Amarant en SDW.

Beide proeftuinen coördineren co-creatiesessies met patiënten en zorgverleners. Binnen het project worden de meest optimale gebruikersinterface en -functies onderzocht. Daarnaast ondersteunen beide proeftuinen een real life test. Het doel is om het product te optimaliseren zodat een optimale zelfregie ontstaat die ook aansluit bij de beleving van de verwanten en zorgprofessionals.

Foto's

Hoe kunnen we met u samenwerken?

U innoveert in de zorg- of welzijnssector en zoekt een betrouwbare partner?
We zijn benieuwd naar uw idee.