Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Topshake


Looptijd van dit project: september 2013 - 31 augustus 2014

Verse ontbijtoplossing voor patiënten met dementie en slikproblemen

 

In het project Topshake ontwikkelden voedingsbedrijf Tops Foods, expertisecentrum Mobilab (Thomas More) en Lab4Food (KU Leuven) een vernieuwend vers én industrieel bereid ontbijt voor dementiepatiënten met slikproblemen. LiCalab testte de Topshake uitgebreid bij personen met vergevorderde dementie zodat de innovatieve Topshake-formule nog meer kon worden afgestemd op de noden van zorgbehoevenden en verzorgers. De Topshake werd ontwikkeld in vijf smaken.

Aangepaste textuur en samenstelling voor verhoogde voedselopname

Vooronderzoek (De Maesschalck, Mobilab en Claes et al, Lab4Food) toont aan dat een evenwichtige samenstelling en de specifieke viscositeit van een verse ontbijtshake resulteren in een verhoogde voedselopname. Dit verhoogt de levenskwaliteit van patiënten aanzienlijk. In het vooronderzoek werd de ontbijtshake handmatig bereid. Om het product voor een groot aantal patiënten beschikbaar te maken, was echter een industriële bereiding nodig. LiCalab bracht de onderzoekers in contact met Tops Foods. Dit voedingsbedrijf heeft een wereldwijd gepatenteerde microgolftechnologie die het mogelijk maakt om verse voeding tot 14 dagen te bewaren.


Co-creëren en testen met zorgverleners en patiënten

De doelstelling was om de recepten uit het vooronderzoek op punt te stellen voor een industrieel productieproces en te testen of de nieuwe recepten dezelfde positieve resultaten hadden op voedselopname en slikgedrag.

In een co-creatie toetsten vertegenwoordigers van ziekenhuizen, woon-zorgcentra, apothekers en thuiszorgorganisaties de toegevoegde waarde van het product Topshake af voor de zorgmarkt.

LiCalab organiseerde een test van 4 weken waaraan 85 patiënten met dementie en slikproblemen in 12 woon-zorgcentra deelnamen. Daarbij werd hun voedselopname tijdens weekdagen gemeten en het slikgedrag geobserveerd. De eerste en de derde week aten de patiënten het normale ontbijt van boterhammen, de tweede en de vierde week de shake. Daarnaast onderzochten we via een ruime bevraging van woon-zorgcentra hoe Tops Foods het finale product het best op de markt kon brengen (vb. distributiekanalen en prijszetting).


Hogere voedselopname en meer comfort voor verzorgers

De resultaten van de test waren erg positief. In vergelijking met een gewoon ontbijt geeft de Topshake de patiënten meer comfort en ze nemen gemiddeld 10% meer voedingstoffen op. Ook de verzorgers loofden de resultaten. Een beter slikgedrag betekent een vlottere voedselopname. En als het toedienen van de maaltijd vlotter verloopt, geeft dat de verzorgers meer comfort. Tot slot won de maaltijdbegeleider gemiddeld 3 minuten tijd per maaltijd.


Een nieuw marktsegment voor Tops Foods

De voornaamste activiteit van Tops Foods is de ontwikkeling en productie van kant-en-klare maaltijden met microgolftechnologie, vooral voor de huismerken van Europese supermarktketens. Met dit nieuwe product onderzoekt Tops de mogelijkheid van een spin-out. Door de samenwerking met LiCalab, Mobilab en Lab4Food en de financiële steun van IWT opent dit project de deuren naar een nieuw marktsegment: de zorg- en gezondheidssector. Zo wordt bekeken of er andere patiëntengroepen (na een beroerte, de ziekte van Parkinson...) kunnen worden geholpen met nieuwe voedingsconcepten.


 

LiCalab organiseerde:

  • testen in 12 woon-zorgcentra met 85 patiënten met dementie en slikproblemen
  • marktbevraging woon-zorgcentra
  • business modelling sessie

“De integrale projectondersteuning van LiCalab is belangrijk voor een kmo als Tops Foods. LiCalab vond de juiste partijen, coördineerde de testopzet en de afspraken tussen alle partijen en keek toe op budget en timing. Enkele woon-zorgcentra die deelnamen aan de test zijn zo enthousiast dat ze de eerste klanten zijn geworden!” - Michel Tops, CEO Tops Foods

Foto's

Downloads

Naam van link

Hoe kunnen we met u samenwerken?

U innoveert in de zorg- of welzijnssector en zoekt een betrouwbare partner?
We zijn benieuwd naar uw idee.