Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Welgerust – aanpak van slaapmoeilijkheden

Één op vijf volwassenen heeft te maken met slaapmoeilijkheden. Daarom dringt preventie en begeleiding voor slaap zich op. In het project Welgerust van CrossCare slaan LiCalab, zorgactoren (huisartsen en apothekers) en bedrijven (Faresa, Moonbird) de handen in elkaar om te komen tot een visie en actieplan ondersteund door innovatie.

Een goede nachtrust is belangrijk voor geestelijk en lichamelijk welzijn en bepaalt hoe we gedurende de dag functioneren. Slaapproblemen hebben niet enkel invloed op humeur en functioneren, maar ook op het lichaam zelf. ’s Nachts herstellen belangrijke processen immers de normale balans in het lichaam.

De diagnose van slaapstoornissen gebeurt nu meestal bij de huisarts of in een gespecialiseerd slaapcentrum. Er zijn echter ook systemen op de markt waarbij slaaponderzoek thuis kan gebeuren. Hiermee kunnen burgers zelf hun slaappatroon monitoren en een beter inzicht krijgen in de slaapkwaliteit. Met ‘Welgerust’ kan de burger via een app zijn slaapprofiel checken, online advies raadplegen en een tool voor ademhalingstraining gebruiken.

Moonbird is een apparaat dat op basis van je hartslag een ademhalingsritme aangeeft dat rust biedt. Het voelt als een vogeltje dat ademhaalt in je hand. Faresa heeft een app met een slaapcheck aan de hand van een vragenlijst, en zelfhulpmodules op het web die je informatie en advies op maat geven.

In twee co-creatiesessies verzamelen we gebruikersnoden en feedback. De live test verbindt Moonbird en Faresa en wordt begeleid door huisartsen en apothekers. Met de live test krijgen we een beter inzicht in de motivatie van personen met slaapmoeilijkheden om Moonbird en Faresa app en zelfhulpmodules te gebruiken en het effect ervan te meten.

Wordt vervolgd!