Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Online co-creatie? Best wel cool!

Op 11 juni kende LiCalab een primeur: de eerste online co-creatie met vijf panelleden. Sinds de Coronacrisis waren we al een tijd op zoek naar een goed alternatief voor onze fysieke bijeenkomsten. Maar hoe pakken we dat praktisch aan? Welk platform is geschikt, op welk tijdsstip komen we samen en hoeveel deelnemers betrekken we maximaal?

LiCalab organiseert veel co-creatie- en brainstormsessies. Corona besloot om roet in het eten te gooien. Het was en zal een tijdje moeilijk zijn om mensen in groep bij elkaar te brengen, zeker voor deelnemers met een verhoogd risico (risicopatiënten). We zouden het LiCalab-team niet zijn, als we deze uitdaging niet zouden aangaan!

Panelmanagers Leen en Sascha bekeken de mogelijkheden voor een co-creatiesessie in een vereenvoudigde vorm. Waarom dan geen online co-creatiesessie over de toekomstige co-creatiesessies? We vonden vijf panelleden bereid om samen met ons de test te doen via het Jitsi Meet platform. Jitsi Meet is een online tool om te videobellen waarvoor geen installatie of account nodig is. Bovendien kunnen we eenvoudig een presentatie tonen, de chat gebruiken, een virtuele hand opsteken bij bijkomende vragen en elkaar zowel zien als horen. Een tasje koffie kunnen we virtueel jammer genoeg niet aanbieden…

Vooraf werd er een korte één-op-één test gedaan om het platform uit te testen. Zo kon alles op donderdagochtend technisch vlot verlopen. We merkten op dat een goede en stabiele WiFi-verbinding noodzakelijk is. Daardoor is er in de keuken soms een betere verbinding dan in de woonkamer. Verder was het erg aangenaam om na enkele maanden weer wat bekende gezichten te zien!

Een online co-creatie heeft zeker zijn beperkingen en de voorkeur gaat uit naar fysieke ontmoeting. Toch biedt een online bijeenkomst een alternatief om gedurende anderhalf uur een bepaald idee af te toetsen. De panelleden vinden dat het meer concentratie vergt maar in tijden van Corona zeker een gepast alternatief is. Online co-creatie: cool of njet? Best wel, moeten we zeggen. Doen we zeker nog eens!