Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

“Blijf in uw kot” - En blijf gezond, actief en verbonden…!

De COVID-19-uitbraak treft samenlevingen over de hele wereld. Door de levensnoodzakelijke maatregelen komen innovaties die we de afgelopen jaren testten met senioren, patiënten en zorgverleners in een scherper perspectief dan ooit tevoren. Zowel thuis als in zorgomgevingen, kan technologie ons in tijden van eenzame quarantaine verbinden met familie en vrienden, helpen om gezondheid en welzijn ook op afstand te volgen, en ons actief houden op een positieve manier. Tegelijkertijd laat de situatie ons stilstaan bij de nood aan menselijke contacten en warme zorg. Een boodschap die we ook vaak krijgen tijdens de vele gesprekken met onze panelleden. 

Een paar mooie voorbeelden die generaties verbinden, lichaam en geest actief houden en ondersteuning bieden:

  • Memoride brengt de buitenwereld binnen in woonzorgcentra. Fiets door het dorp waar je opgegroeid bent, langs het huis waar je vroeger gewoond hebt en zelfs de Ronde van Vlaanderen! In deze corona-tijden, kunnen woonzorgcentra inschrijven voor een gratis Memoride.
  • Noblito maakt senioren een pak minder eenzaam. Zet hen vanop afstand in de bloemetjes, stuur een kaartje en verspreid solidariteit!
  • Oxypoint, specialist innovatieve zuurstoftherapie, springt mee in de bres voor ziekenhuizen. Meer info.
  • Telephon.digital biedt online therapie en zelftherapie voor mensen met stem- spraak- en taalproblemen en slikproblemen. TelePHON.digital biedt gratis accounts voor zorgverleners, geldig voor 1 maand op https://www.telephon.digital/.
  • Parlangi laat mensen elkaar ontmoeten over de grenzen van landen en generaties heen. Parlangi is een online platform waar jongeren (13-25) en senioren (55+) gesprekken voeren in de moedertaal van de ouderen. Zo verfijnen jongeren hun kennis van een vreemde taal en krijgen ze enige algemene wijsheid over het leven. De senioren kunnen op een zinvolle manieren sociale contacten onderhouden. www.parlangi.com
  • Stim'Art is een online platform met intergenerationele cognitieve spelletjes: geheugenspelletjes, puzzels, sudoku’s, memory, online gezelschapsspellen.
  • MemoryHome is een app die de communicatie bevordert met personen met dementie. Een virtuele wandelroute langs objecten uit een vertrouwde omgeving, wordt gekoppeld aan positieve herinneringen en ervaringen.
  • Ergotrics ontwikkelde een opblaasbaar kussen, de Inflatable Prone Ventilation (IPV). De IPV kantelt de patiënten in een optimale positie voor buikbeademing in de Intensive Care Unit (ICU), waardoor de buik vrij kan hangen.

Daarnaast testen we regelmatig systemen voor preventie, opvolging van de levensstijl, valpreventie en valdetectie, mobiele alarmsystemen, wearables voor monitoring op afstand, oplossingen voor opvolging van medicatie…

We hopen dat we snel weer vanachter onze ‘covidesk’ kunnen komen om verder te werken aan nog meer innovatieve oplossingen voor zorg en welzijn.