Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Ik ben Jeroen Peeters, algemeen directeur van het lokaal bestuur Olen. Als kleine landelijke gemeente staan we voor heel wat uitdagingen. Sinds 2011 wordt in Olen gewerkt aan de realisatie van een woonzorgzone. De uitdaging bestaat er de komende jaren in na te gaan hoe we verdere stappen zetten en het aanbod over het hele grondgebied brengen. Vanuit de waarden “blik naar buiten en blik vooruit” willen we hierbij ook inzetten op zorginnovatie. Dit maken we vandaag waar in pilootprojecten met private partners.

Lees verder »

Drie studenten van de banaba Ouderencoaching aan Thomas More Kempen maakten een waaier van de sociale kaart voor ouderen te Turnhout. De waaier verduidelijkt veelgestelde hulpvragen op basis van concrete leefsituaties (persona’s). Op 3 april stelden de studenten hun eerste versie voor. LiCalab werd uitgenodigd om te komen luisteren en feedback te geven. Onze mening: project geslaagd!

Lees verder »

Het Dr. Arlette Wertelaers Fonds voor valpreventie bij ouderen, opgericht aan KU Leuven, heeft als doel de kennis en het onderzoek naar de preventie van valincidenten bij ouderen te bevorderen. Heeft u een onderzoeksproject of praktijkinitiatief? Meld je aan voor 30 september 2019! 

Lees verder »

Samen met het lokaal bestuur Olen, WZC Zilverlinde en WZC De Notelaar vond LiCalab 35 personen bereid om de volgende maanden aan de slag te gaan met een basisversie van het Noblito-platform. In totaal koppelen 20 ouderen zich via het platform aan een mantelzorger of vrijwilliger. Het doel is om het sociaal netwerk rond kwetsbare senioren te ondersteunen en te behouden en om mensen rond ouderen te prikkelen om af en toe contact op te nemen.

Lees verder »

Parlangi-test van start

Op 23 april startten we testen met Parlangi. Britse en Franse senioren converseren met Vlaamse scholieren via het Parlangi-platform. Parlangi is een communicatienetwerk, -platform én veel meer. Parlangi verbindt mensen over leeftijd-, taal-, cultuur- en landsgrenzen heen.

Lees verder »

Smart Belgium Award

Het project 'Slimme sensoren in de zorg' van de gemeente Olen won op 24 maart de allereerste Smart Insurance Award van Belfius voor maatschappelijke projecten die een antwoord bieden op de brede uitdagingen van de verzekeringswereld waaronder ook gezondheidszorg.

Lees verder »

Het project BIBOPP werd genomineerd voor de Silver Eco® en Ageing Well International Awards. Deze awards belonen projecten die een waardevolle bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de Zilveren Economie wereldwijd. Dit jaar zullen de awards uitgereikt worden tijdens een groot internationaal event op 13 juni in Tokio, Japan.

Lees verder »

Week van de Valpreventie

De week van 22 tot 28 april staat helemaal in het teken van valpreventie. De ‘Week van de Valpreventie’ is een jaarlijks terugkerend initiatief van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV) in samenwerking met de Vlaamse Logo’s (Lokaal Gezondheidsoverleg) en het Vlaams Instituut Gezond Leven. LiCalab ondersteunt valpreventie door innovaties uit te testen bij de eindgebruikers. Zo werden in het verleden al verschillende projecten rond valpreventie opgezet, zoals Sensara, NOAH, SenseRadar, Walk with Path en Freya.

Lees verder »

Pilipili - project SNOEZLE van start

Op 13 februari kwamen het bedrijf Pilipili en de vier zorgproeftuinen LiCalab, CIC, Happy Aging en EIZT samen voor de kick-off van het CrossCare-project SNOEZLE: ‘De mobiele snoezel-oplossing’.

Lees verder »

In februari ging de uitbreiding van CrossCare van start onder de naam Wave 5+. Deze vijfde en nieuwe wave verloopt anders dan de voorgaande waves. Niet de innovaties van de KMO-bedrijven vormen het startpunt, maar de zorguitdagingen van de zeven specifieke regio’s binnen de Grensregio Vlaanderen- Nederland. Wil je als zorgorganisatie deelnemen, schrijf je dan in tot 23 april, 12u!

Lees verder »