Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

AAL (Active and Assisted Living) is een Europees Joint Programma dat zich richt naar ondernemingen en zorgorganisaties die nieuwe ICT-gebaseerde oplossingen voor ouderen naar de markt willen brengen of implementeren. Projecten moeten steeds de levenskwaliteit en/of zelfredzaamheid van ouderen bevorderen.

Lees verder »

[In de kijker] Andreas - Synapps

Ik ben Andreas en samen met de dienst neurologie van het AZ-Geel ontwikkel ik Synapps. Synapps is een persoonlijk online handboek dat in de toekomst alle patiënten met een beroerte en hun mantelzorgers zal ondersteunen.Ik nam ook deel aan het Innovatiescout programma van Health & Care Network Kempen. Tijdens dit programma kwam ik in contact met het GGzE in Eindhoven.

Lees verder »

LiCalab organiseerde in opdracht van stad Turnhout en stad Leuven twee workshops over slimme zorgverlening en technologie om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. We willen nagaan welke technologie betaalbaar en aanvaardbaar is om ouderen langer onafhankelijk te laten wonen en zo een antwoord te bieden op de stedelijke uitdaging om betaalbare en zorgvriendelijke huisvesting te voorzien voor een vergrijzende bevolking.

Lees verder »

Één op vijf volwassenen heeft te maken met slaapmoeilijkheden. Daarom dringt preventie en begeleiding voor slaap zich op. In het project Welgerust van CrossCare slaan LiCalab, zorgactoren (huisartsen en apothekers) en bedrijven (Faresa, Moonbird) de handen in elkaar om te komen tot een visie en actieplan ondersteund door innovatie.

Lees verder »

Stim’Art is een applicatie voor personen met geheugenproblemen. Met spelletjes en opdrachten wordt het brein en het geheugen getraind. Woonzorgcentrum Witte Meren testte de app gedurende drie weken uit. Het coronavirus hield hen niet tegen!

Lees verder »

Het zijn onzekere tijden. Met de verspreiding van COVID-19 (Corona-virus) moeten we meer dan ooit onze gezondheid op nummer één zetten. LiCalab draagt zijn steentje bij en organiseert geen co-creatiesessies of andere samenkomsten tot einde mei 2020. We houden je op de hoogte als er tussentijds dingen veranderen.

Lees verder »

De COVID-19-uitbraak treft samenlevingen over de hele wereld. Door de levensnoodzakelijke maatregelen komen innovaties die we de afgelopen jaren testten met senioren, patiënten en zorgverleners in een scherper perspectief dan ooit tevoren. Zowel thuis als in zorgomgevingen, kan technologie ons in tijden van eenzame quarantaine verbinden met familie en vrienden, helpen om gezondheid en welzijn ook op afstand te volgen, en ons actief houden op een positieve manier. Tegelijkertijd laat de situatie ons stilstaan bij de nood aan menselijke contacten en warme zorg. Een boodschap die we ook vaak krijgen tijdens de vele gesprekken met onze panelleden. We geven een paar mooie voorbeelden mee die generaties verbinden, lichaam en geest actief houden en ondersteuning bieden.

Lees verder »

[In de kijker] Jeroen Ooms - panellid

Ik ben Jeroen. Ik ben 49 jaar. Al heel wat jaren ben ik panellid van LiCalab. Waar ik kan, draag ik graag mijn steentje bij. Zo nam ik deel aan de sessies over BiBOPP, P-APP en HaRTenAas. Als chronisch zieke besef ik dat gezondheid het hoogste goed is. Ik werd proeftuinier omdat ik als ervaringsdeskundige mee wil nadenken over preventieve gezondheidszorg en over nieuwe ideeën die het leven van zieken aangenamer kunnen maken. Ik houd ervan om nieuwe dingen te leren kennen en onder de mensen te komen. Zo ga ik binnenkort als ervaringsdeskundige spreken op een symposium van Thomas More. Deze sociale contacten doen mij echt deugd. Ook al gaat het soms wat moeilijk, toch blijf ik optimistisch en wil ik elke vandaag nog mooier maken dan gisteren.

Lees verder »

No-shows worden door tandartspraktijken, maar ook door andere zorgverleners, beschouwd als een belangrijk probleem. LiCalab en de Expertisecel Psychologie, Technologie en Samenleving van Thomas More onderzoeken samen met Caldr hoe groot dit probleem is en hoe de frequentie en/of impact kan worden verminderd. Caldr ontwikkelt hiervoor een tool voor een interactieve communicatie tussen tandarts en patiënt.

Lees verder »